14 Haziran 2008 Cumartesi

Türkiye’de reklam filmleri

Türkiye’de reklam filmleri

”Reklam ve Halkla İlişkilerin Ötesi” isimli kitapta verilen bilgiye göre dünyada bilinen ilk reklam filmi Admiral sigaralarına ait… Sam Amca, bir Kızılderili ve bir Yahudi tüccarın oynadığı reklam filminin sonunda, oyuncular toplu halde “We all smoke” (Hepimiz sigara içeriz) pankartı açıyorlar.


İnternette ‘ilk televizyon reklamı’ diye araştırdığınızda bilgi olarak karşınıza Bulvano isimli bir saat çıkıyor. 1 Temmuz 1941 yılında yayınlanmış ve 20 saniye ekranda kalmış olan reklamda, bir spiker görüntünün üstüne düz bir metin okuyor.

Türkiye’de ise ilk reklam filmleri, 1940’lı yıllarda bazı işadamlarının kendi çabalarıyla, batıdan örnek alarak, film prodüksiyon şirketlerine yaptırdıkları basit filmler. Güven Sigorta, Cemil Akar, Krem Pertev reklam filmciliğinin ilkleri sayılır.

İlk profesyonel reklam filmi çalışmasını ise, Güzel Sanatlar Akademisi profesörlerinden Vedat Ar yapmış. Ar, Filmar firması için komik reklam filmleri yapmış ve bu sektörün halk tarafından sevilmesini sağlamış. Kemal Baysal da ilk bilinen film kameramanlarından.

İlk renkli reklam filmleri ise 1961 yılında yapılmaya çalışılmış. Ancak o devirlerde, Türkiye’de renkli film banyoları mevcut değildi ve bunun için çekilen filmin yurtdışına gönderilmesi gerekiyordu. Buna karşın her filmin yurtdışına gönderilmesi için Bakanlar Kurulu izni şartı vardı.

TRT’nin 1968 yılında bant yayınlarına başlaması ile Türkiye televizyonla tanışırken, ilk reklam 3 Mart 1972’de yayınlandı.

Türkiye’de televizyon reklamcılığının gelişmesi ise 1980’den sonra oldu. Turgut Özal’ın Türkiye’yi dünyaya açma çabası ve özel kanalların devreye girmesi televizyon reklamlarını patlattı. 1981 yılında reklam harcamaları 20 bin TL iken 1986 yılında 150 bin TL’ye çıkt.ı Televizyon reklamcılığı 90’lı yıllardan sonra çok hızlı büyüyerek 2006 yılı itibariyle 1.4 milyar doları yakaladı. Sektörün 2007’de yüzde 14 büyüdüğü tahmin edilmekle birlikte, 1.5 milyar dolar sınırını geçeceği şimdiden kesin gibi.

Hiç yorum yok: