4 Haziran 2008 Çarşamba

Tophane Meydan Çeşmesi restore ediliyor

Saka Su

Danone ile ortaklığının bitmesinin ardından, Saka markasıyla 2004 yılında içecek pazarına yeniden giriş yapan Sabancı Grubu, pazarda liderlik koltuğuna her gün biraz daha yaklaşıyor mu bilemem ama, marka değerini her geçen gün daha etkili uygulamalarla gözler önüne serdiği kesin. Bahsi geçen etkili uygulamardan bir tanesi yakın zaman önce başlayan ve hala devam eden, Tophane Meydan Çeşmesi’nin restorasyonudur. Büyük şehirlerin değerli ve hareketli mekanlarında uygulanabilecek açıkhava reklamlarına örnek teşkil eden bu çalışma,Tophane Meydan Çeşmenin etrafını panolarla kapatıp ‘’ Saka suyun katkılarıyla restore edilmektedir ‘’ mesajını tüketiciye gururla sunmaktadır. Gün içinde canlı renkleriyle dikkat çeken reklam panosu, gece saatlerinde de ışıklandırma yardımı ile kesintisiz göz hapsinde konumlanmış. Tophane gibi bir mekanda hareketlilik gece saatlerinde de devam ettiği düşünülürse, herşeyiyle çok başarılı bir outdoor uygulaması diyebiliriz.

Saka Su Restorasyon

GENEL BİLGİLER :

Eski kültürlerin şehircilik anlayışına göre bir kentin gelişmişliğinin ve yaşanılırlığının iki göstergesi var imiş: Sular ve bahçeler… Çünkü su şehre hayat verir, bahçeler de estetik bağışlar. Bir bahçe elbette su ister; suya kanmak ister, su ile ortak olmak, süslenmek ister. Bu yüzden su, her milletten çok İslam toplumlarında yalnızca bahçelerin güzelliğine değil sanatın pek çok dalına da yansımış bir bereketin adıdır. Şehirde suyun titizlikle taksim edilmesi için çeşitli su yolları yapıp bir saka teşkilatı kuran atalarımız eskiden beri suyu aziz bilmiş, kurumlarını ona göre oluşturmuştur. O çağlarda insanlar suyu çeşmelerden kova veya testilerle evlerine taşırmış. İlla ki kentin hayırsever vatandaşları halkın susuzluğunu gidermek için merkezî yerlerde çeşme ve sebil yaptırmak konusunda birbirleriyle daima yarışmışlardır. Padişahlar başta olmak üzere büyüklerin önderliğinde yapılan büyük meydan çeşmeleri ve sebiller bu bakımdan hem kentin mimari dokusunu güzelleştirmiş, hem de insanlara yapılabilecek en güzel hayırlardan olan su ikramıyla da toplumu birbirlerine kaynaştırmışlardır.

Saka : Ücretle su taşıyan, geçimini su taşıyarak sağlayan kimse.
Kelime anlamı olarak, Arapça kök ismi mübalağa yapılarak türetilmiş su veren, su taşıyan kişi anlamına gelen sakalar ise özellikle su şebekelerinin evlere kadar ulaşamadığı dönemde ihtiyaç sahiplerine su taşıyan esnaf örgütü idi.

Hiç yorum yok: